E100-E180 E200-E299 E300-E399 E401-E499 E500-E599 E600-E699 E700-E999

E-numre og hvilke funktioner de har

Nogle har vist en mistanke til e-numre. Her kan du tjekke, hvilke e-numre, der findes i din mad. Denne side vil forhåbentlig vise, at mange e-numre dække over nogle helt naturlige tilsætningsmidler, som gør det muligt at sikre, at vores madvarer er sunde og har en god smag og konsistens. Det skal også bemærkes, at økologiske madvarer kan indeholde en del e-numre der, fx sikrer holdbarheden. Der findes også en del "skumle" ting, men de er sjældne i den daglige mad.

Ikke alle additivtyper falder udelukkende i det givne talområde, fordi mange har en række forskellige formål. Du kan læse mere om de enkelte e-numre hos Fødevarestyrelsen i bunden af denne side.

E-numre er noget som man kigger meget på idag. Dette skyldes bl.a. mad programmer og lign. i tv. Forbrugerne er begyndt at kigge på hvilke e-numre der er farlige. Dette kan dog være svært at gennemskue. Herunder kan du se en liste med e-numre som også viser deres funktioner. Nogle e-numre er harmløse mens andre kan være farlige, allergifremkaldende og lign.

Klik på e-numrene i menubjælken for at læse om, hvad der findes i din mad og drikke.

E-nummer liste

Du kan søge ved at bruge søgefunktionen i din browser.


Funktioner

I listen herunder kan du se hvilke funktioner de forskellige e-numre kan have. Ud for hvert e-nummer kan du se hvilke funktioner de enkelte har.

AAntiklumpningsmiddel
AnAntioxidant
DDrivgas
KKonsistensmiddel, emulgator, fortykningsmiddel, fugtighedsbevarende middel, fyldemiddel, geleringsmiddel, modificeret stivelse, stabilisator
FFarvestof
HHævemiddel
KoKonserveringsmiddel
MMelbehandlingsmiddel
OOverfladebehandlingsmiddel
SkSkumdæmpningsmiddel
SSmagsforstærker
SmSmeltesalt
SuSurhedsregulerende middel, syre
Sødestof

E-numre

I tabellen herunder kan du se en liste over e-numre og deres funktioner, samt en kort beskrivelse.

BON APPETIT!

Farvestoffer


Saffron er fødevarefarve E164. Andre krydderier, der ofte bruges til at tilføje farve til fødevarer, er gurkemeje (E100) og paprika (E160c).

NummerNavnFunktioner
E-100CurcuminF
E-101RiboflavinFVitamin B2. Vigtig for blandt andet enzymdannelsen. (Se tillige vitaminer).
E-101Riboflavin-5’-phosphatF
E-102TartrazinF(FD & C Yellow no 5). E-nr. 102. Syntetisk, gult farvestof.
E-104QuinolingultF(D&C Yellow no. 10). E-nr. 104. Syntetisk, gult farvestof.
E-110Sunset Yellow FCF (Orange Yellow S)F(Orange Yellow S, FD&C Yellow no 6). E-nr. 110. Syntetisk, gult farvestof.
E-120Carminer (Carminsyre, cochenille)F(Carminsyre, Cochenille). E-nr. 120. Rødligt farvestof. Stoffet udvindes af rygskjoldet fra skjoldlus.
E-122Azorubin (Carmoisin)F(Carmoisin). E-nr. 122. Rødt farvestof.
E-123AmaranthFE-nr. 123 (FD&C Red. no 2). Syntetisk, rødt tjærefarvestof af azotypen.
E-124Ponceau 4R (Cochenillerød A)FE-nr: 124. (Cochenillerød A). Syntetisk, rødt tjærefarvestof af azotypen
E-127ErythrosinFE-nr: 127. (FD&C Red no 3). Syntetisk, rødt, jodholdigt tjærefarvestof. Bruges som rødetabletter til at vise, hvor godt man børster tænder, fordi det binder sig til det, der farves. Det betyder også, at det bliver på overfladen af pølserne eller kirsebærene uden at ryge ud i kogevandet eller lagen.
E-128Red 2GF(Ext. D&C Red no. 11). E-nr. 128. Syntetisk rødt farvestof.
E-129Allura Red ACF(Food Red, FD&C Red no 40). E-nr. 129. Syntetisk rødt farvestof.
E-131Patent Blue VF(Patentblåt). E-nr. 131. Syntetisk, blåt farvestof.
E-132Indigotin (Indigocarmin)F(Indigocarmin, FD&C Blue no 2). E-nr. 132. Syntetisk, blåt farvestof.
E-133Brilliant Blue FCFF(FD&C Blue no1). E-nr. 133. Syntetisk, blåt farvestof.
E-140ChlorophyllFE-nr. 140. Grønt farvestof. Chlorofyll er det farvestof, der udgør det grønne i alle planter. I farvestoffet Chlorofyll-kobber-kompleks (E-nr. 141) er det naturlige magnesium erstattet med kobber, hvilket giver blågrønne til blåsorte farver.
E-140ChlorophyllinerF
E-141Chlorophyll-kobber-kompleksF
E-141Chlorophyllin-kobber-kompleksF
E-142Green SF,S(Food Green S). E-nr. 142. Syntetisk, grønt farvestof.
E-150aKaramelF(Ammonieret karamel). Brunt farvestof. E-nr. 150(abcd). Fremstilles ved brankning af sukker efter tilsætning af forskellige stoffer som ammoniak eller svovl.
E-150bKaustisk sulfiteret karamelF
E-150cAmmonieret karamelFE-nr. 150. Fremstilles ved brankning af sukker eller tilsætning af forskellige stoffer. Anvendes ammoniak (E 527) eller ammoniumsalte (E 510) fås ammonieret karamel. Anvendes desuden svovldioxid (E 220) eller sulfitter (E 221-E 227) fås ammonieret sulfiteret karamel. Den mest kendte form for ammonieret karamel er madkulør til den danske, brune sauce. Funktion: Brunt farvestof.
E-150dAmmonieret sulfiteret karamelF
E-151Black PN (Brilliant Black BN)F(Brilliant Black PN). E-nr. 151. Syntetisk, sort farvestof.
E-153Vegetabilsk kulF(Aktivt kul). E-nr. 153. Sort farvestof. Fremstilles ved forkulning af planteråstoffer.
E-154Brown FKFE-nr. 154. Syntetisk, brunt farvestof.
E-155Brown HTFE-nr. 155. Syntetisk, brunt farvestof.
E-160aBlandede carotenerF(Carotenoider). E-nr. 160. Gult naturligt forekommende farvestof, der blandt andet findes i gulerødder.
E-160aBeta-carotenF
E-160bAnnattoekstrakter (Bixin, Norbixin)F
E-160cPaprikaekstrakt (Capsanthin, Capsorubin)F(Paprika). E-nr. 160c. Rødt farvestof som forekommer i rød peberfrugt.
E-160dLycopenFE-nr. 160d. Rødt farvestof, der forekommer naturligt i blandt andet tomater.
E-160eBeta-apo-8’-carotenal(C30)F
E-160fBeta-apo-8’-carotensyre(C30) ethylesterF
E-161bLuteinFE-nr 161b. Naturligt, gult farvestof. Udvindes af lucerne eller tagetes (fløjlsblomst).
E-161gCanthaxanthinF
E-162Rødbedefarve (Betaniner)F
E-163AnthocyaninerF(Drueskalsfarve).E- nr. 163 Naturligt rødviolet farvestof, der findes i vindruer, hyldebær, solbær og ribs.
E-170CalciumcarbonatA,F,SuE-nr. 170. (Kridt) Naturligt forekommende i form af kalksten og kridt. Bruges som surhedsregulerende middel, som næringsstof (kalktilskud) og som hvidt farvestof.
E-170CalciumhydrogencarbonatA,SuE-nr. 170. (Kridt) Naturligt forekommende i form af kalksten og kridt. Bruges som surhedsregulerende middel, som næringsstof (kalktilskud.
E-171TitandioxidFE-nr. 171 Hvidt farvestof. Bruges især til slik.
E-172Jernoxider og jernhydroxiderF
E-173AluminiumFE-nr. 173. Sølvlignende farvestof til overfladebehandling.
E-174SølvFE-nr. 174. Metalisk farvestof.
E-175GuldFE-nr. 175. Metalisk farvestof.
E-180Rubinpigment BK (Litholrubin BK)FE-nr. 180. Syntetisk rødt farvestof.

BEDST EFTER ET PAR TUSINDE ÅR!

Konserveringsmidler


Disse forhindrer væksten af mikrober i fødevarer, der kan gøre os syge. E220 er for eksempel svovldioxid, et konserveringsmiddel, der almindeligvis anvendes i vin for at stoppe eddikesyrebakterier fra at omdanne vinen til eddike.

NummerNavnFunktioner
E-200SorbinsyreKoE-nr. 200. Syntetisk fremstillet konserveringsmiddel. Findes naturligt især i rønnebær, kirsebær, tomater og jordbær.
E-202KaliumsorbatKoE-nr. 202. Kaliumsorbat er et af de salte, som findes i sorbinsyre. Sorbinsyre forekommer naturligt, især i rønnebær, kirsebær, tomater og jordbær, men fremstilles i dag syntetisk. Er især er effektivt mod de farlige gær- og skimmelsvampe (mug).
E-203CalciumsorbatKoSyntetisk fremstillet konserveringsmiddel. E-nr. 203. Findes naturligt især i rønnebær, kirsebær, tomater og jordbær.
E-210BenzoesyreKoSyntetisk fremstillet konserveringsmiddel med E-nr. 210. Kan udvindes naturligt af benzoeharpiks. Se også Natriumsorbat.
E-211NatriumbenzoatKo(Atamon) Syntetisk fremstillet konserveringsmiddel med E-nr. 211. Kan udvindes naturligt af benzoeharpiks.
E-212KaliumbenzoatKoE-nr. 212. Syntetisk fremstillet konserveringsmiddel. Kan udvindes naturligt af benzoeharpiks.
E-213CalciumbenzoatKoSyntetisk fremstillet konserveringsmiddel med E-nr. 213. Kan udvindes naturligt af benzoeharpiks.
E-214Ethyl-p-hydroxybenzoatKo
E-215Ethyl-p-hydroxybenzoat, natriumsaltKo
E-216Propyl-p-hydroxybenzoatKo
E-217Propyl-p-hydroxybenzoat, natriumsaltKo
E-218Methyl-p-hydroxybenzoatKo
E-219Methyl-p-hydroxybenzoat, natriumsaltKo
E-220SvovldioxidAn,KoE-nr. 220. Konserveringsmiddel, antioxidant og blegemiddel. Hæmmer vækst af bakterier og mindre grad skimmel og gær. Er et af de mest brugte konserveringsmidler til vin og frugt. Kendes som konserveringsmiddel helt tilbage fra romertiden.
E-221NatriumsulfitAn,KoE-nr. 221. Konserveringsmiddel, antioxidant og blegemiddel. Hæmmer vækst af bakterier og mindre grad skimmel og gær. Er et af de mest brugte konserveringsmidler til vin og frugt. Kendes som konserveringsmiddel helt tilbage fra romertiden.
E-222NatriumhydrogensulfitAn,KoE-nr. 222. Konserveringsmiddel, antioxidant og blegemiddel. Hæmmer vækst af bakterier og i mindre grad skimmel og gær. Er et af de mest brugte konserveringsmidler til vin og frugt. Kendes som konserveringsmiddel helt tilbage fra romertiden.
E-223NatriumdisulfitAn,KoE-nr. 223. Konserveringsmiddel, antioxidant og blegemiddel. Hæmmer vækst af bakterier og i mindre grad skimmel og gær. Er et af de mest brugte konserveringsmidler til vin og frugt. Kendes som konserveringsmiddel helt tilbage fra romertiden.
E-224KaliumdisulfitAn,KoE-nr. 224. Konserveringsmiddel, antioxidant og blegemiddel. Hæmmer vækst af bakterier og mindre grad skimmel og gær. Er et af de mest brugte konserveringsmidler til vin og frugt. Kendes som konserveringsmiddel helt tilbage fra romertiden.
E-226CalciumsulfitAn,KoE-nr. 226. Konserveringsmiddel, antioxidant og blegemiddel. Hæmmer vækst af bakterier og mindre grad skimmel og gær. Er et af de mest brugte konserveringsmidler til vin og frugt. Kendes som konserveringsmiddel helt tilbage fra romertiden.
E-227CalciumhydrogensulfitAn,KoE-nr. 227. Konserveringsmiddel, antioxidant og blegemiddel. Hæmmer vækst af bakterier og mindre grad skimmel og gær. Er et af de mest brugte konserveringsmidler til vin og frugt. Kendes som konserveringsmiddel helt tilbage fra romertiden.
E-228KaliumhydrogensulfitAn,KoE-nr. 228. Konserveringsmiddel, antioxidant og blegemiddel. Hæmmer vækst af bakterier og mindre grad skimmel og gær. Er et af de mest brugte konserveringsmidler til vin og frugt. Kendes som konserveringsmiddel helt tilbage fra romertiden.
E-230DiphenylKoE-nr. 230. Syntetisk konserveringsmiddel. Bruges især til overfladebehandling af citrusfrugter. Samme effekt fås med orto-Phenyl-phenol (E-nr. 231) og natrium-orto-Phenyl-phenol (E-nr. 232).
E-231o-PhenylphenolKo
E-232Natrium-o-phenylphenolatKo
E-234NisinKoE-nr. 234. Antibiotisk konserveringsmiddel, der udvindes af en særlig bakterieart - Lactokokker - som forekommer i rå mælk og visse oste.
E-235NatamycinKo(Pimaricin). E-nr. 235. Antibiotisk konserveringsmiddel, der udvindes af en særlig bakterie.
E-239HexamethylentetraminKo(Hexa) E-nr. 239. Syntetisk konserveringsmiddel, der især anvendes til fiskemarinader og stenbiderrogn (kaviar).
E-242DimethyldicarbonatKoE-nr. 242. Meget kemisk aktivt konserveringsmiddel, der er forsvundet, inden det når frem til forbrugeren. Bruges til “koldsterilisation” af for eksempel en lukket karton. Når kartonen åbnes er konserveringseffekten væk.
E-249KaliumnitritKoE-nr. 249. Saltkonserveringsmiddel til kødprodukter. Virker også på farve og smag.
E-250NatriumnitritKoE-nr. 250. Saltkonserveringsmiddel til kødprodukter. Virker også på farve og smag.
E-251NatriumnitratKoE-nr. 251. Saltkonserveringsmiddel til kødprodukter. Virker også på farve og smag.
E-252KaliumnitratKoE-nr. 252. Saltkonserveringsmiddel til kødprodukter. Virker også på farve og smag.
E-260EddikesyreKo,SuE-nr. 260. Syrligt konserveringsmiddel. Forekommer naturligt, idet eddikesyre er den syre, der gør eddike sur. Fremstilles ved gæring af alkohol eller syntetisk. Bruges også som smagsregulater.
E-261KaliumacetatKo,SuE-nr. 261: Se Eddikesyre (E-nr. 260).
E-262NatriumacetatKo,SuE-nr. 262: Se Eddikesyre (E-nr. 260).
E-262NatriumdiacetatKo,SuE-nr. 262: Se Eddikesyre (E-nr. 260).
E-263CalciumacetatKo,SuE-nr. 263. Se Eddikesyre (E-nr. 260).
E-270MælkesyreKo,SuE-nr. 270. En af de mest udbredte syrer i naturen som også dannes naturligt i kroppen. Fremstilles ved gæring af kulhydrater med mælkesyre-bakterier eller syntetisk. Saltene hedder lactater (E-nr, 325, E-nr. 327). Mælkesyre og lactater har konserverende effekt, og bruges desuden til at regulere surhedsgrad og smag. Da de desuden kan binde metaller, har de en forstærkende effekt på antioxidanter, der bruges til at hæmme harskning af fedt. Tilladt tilsætningsstof til danske økologiske produkter.
E-280PropionsyreKoE-nr. 280. Naturligt forekommende konserveringsmiddel.
E-281NatriumpropionatKoE-nr. 281. Se: Propionsyre.
E-282CalciumpropionatKoE-nr. 282. Se: Propionsyre.
E-283KaliumpropionatKoE-nr. 283. Se: Propionsyre.
E-284BorsyreKoE-nr. 284. Mineralsk konserveringsmiddel, der forekommer naturligt i jordskorpen.
E-285Natriumtetraborat (Boraks)KoE-nr. 285. Se Borsyre (E-nr. 284).
E-290CarbondioxidKoE-nr. 290. Konserveringsmiddel, der også bruges til at give bobler i øl og sodavand. Naturligt forekommende luftart, der indgår i fotosyntekredsløbet.Tilladt tilsætningsstof til danske økologiske produkter.
E-296æblesyreKo,SuE-nr. 296. Forekommer vidt udbredt i naturen, blandt andet som navnet siger, i æbler. DL?formen, der anvendes som tilsætningsstof, er syntetisk fremstillet. Anvendes som surhedsregulerende stof, men har samtidig konserverende egenskaber og en forstærkende effekt på antioxidanternes beskyttende virkning på olier og skrællede frugter og grønsager.
E-297FumarsyreSuE-nr. 297. Naturligt forekommende surhedsregulerende konserveringsmiddel.

FRUGT OG NØDDER – UKONTROLLERET TARMLUFT!

Antioxidanter


C-vitamin (E300) falder ind under denne kategori.

NummerNavnFunktioner
E-300AscorbinsyreAn,M,SuE-nr. 300. Ascorbinsyre og dets salte, ascorbater, er et naturligt forekommende vitamin, der findes i store mængder i f.eks. citroner, appelsiner, solbær og hyben. Fremstilles syntetisk. Ascorbinsyre har flere funktioner: 1) Næringsstof (vitamin C), 2) Antioxidant. Det vil sige, at stofferne forhindrer påvirkning af luftens ilt. Denne effekt kendes fra husholdningen, når man f. eks. kommer citronsaft på skrællede frugter og grøntsager, for at de ikke skal blive brune. 3) Surhedsregulerende middel. 4) Melbehandlingsmidddel (giver melet bedre bageevne). Medvirker desuden til farvedannelse og stabilisering af kødets røde farve. Har også en beskyttende effekt mod dannelse af nitrosaminer. Derfor har man i USA påbudt tilsætning af ascorbinsyre til bacon.
E-301NatriumascorbatAn,SuE-nr. 301. Se: Ascorbinsyre (E-nr. 300)
E-302CalciumascorbatAn,SuE-nr. 302. Se: Ascorbinsyre (E-nr. 300).
E-304AscorbylpalmitatAnAscorbylpalmitat (Ascorbylstearat) E-nr. 304.Se: Ascorbinsyre (E-nr. 300).
E-304AscorbylstearatAn
E-306Tocopherolrig ekstraktAn
E-307Alfa-tocopherolAn
E-308Gamma-tocopherolAn
E-309Delta-tocopherolAn
E-310PropylgallatAnE-nr. 310. Syntetisk fremstillet antixodant. Fremstilles ud fra gallussyre, der ligner garvesyre. Begge forekommer naturligt.
E-311OctylgallatAnE-nr. 311. Syntetisk fremstillet antixodant. Fremstilles ud fra gallussyre, der ligner garvesyre. Begge forekommer naturligt.
E-312DodecylgallatAnE-nr. 312. Syntetisk fremstillet antixodant. Fremstilles ud fra gallussyre, der ligner garvesyre. Begge forekommer naturligt.
E-315ErythorbinsyreAnE-nr. 315. Syntetisk fremstillet antioxidant, der minder om ascorbinsyre, men uden vitamin C effekt.
E-316NatriumerythorbatAnE-nr. 316. Se: Erythorbinsyre (E-nr. 315).
E-320Butylhydroxyanisol (BHA)AnE-nr. 320. Syntetisk fremstillet antioxidant.
E-321Butylhydroxytoluen (BHT)AnE-nr. 321. Syntetisk fremstillet antioxidant.
E-322LecithinerAn,KE-nr. 322. Emulgator, der letter sammenblandingen af vand og olie. Forekommer naturligt i eksempelvis æggeblommer og soyabønner. Fremstilles på basis af soya.
E-325NatriumlactatAn,SuE-nr. 325. Naturligt forekommende surhedsregulerende middel (har også konserverende effekt).Tilladt tilsætningsstof til danske økologiske produkter.
E-326KaliumlactatAn,SuE-nr. 326. Naturligt forekommende surhedsregulerende middel (har også konserverende effekt).
E-327CalciumlactatAn,SuE-nr. 327. Naturligt forekommende surhedsregulerende middel (har også konserverende effekt).
E-330CitronsyreAn,SuE-nr. 330. Naturligt forekommende. Findes, som navnet angiver, i særligt store mængder i citroner, hvorfra citronsyre også udvindes. Saltene, der kaldes citrater, fremstilles ud fra syren. Funktion: Antixidant og surhedsregulerende middel.Tilladt tilsætningsstof i danske økologiske produkter.
E-331MononatriumcitratAn,Sm,SuE-nr. 331. Udvindes af citronsyre hvor citrater er betegnelse for saltene. (se citronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Desuden forstærker de antioxidanternes effekt ved at binde metaller som f. eks. jern og kobber, som fremskynder harsknings- og bruningsprocessen. Samme kombinationsevne kendes fra nyopskårne avocadofrugter, hvor skærefladen pensles med citronsaft for at hindre, at de bliver brune.Tilladt tilsætningsstof i danske økologiske produkter.
E-331DinatriumcitratAn,Sm,SuE-nr. 331. Udvindes af citronsyre hvor citrater er betegnelse for saltene. (se citronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Desuden forstærker de antioxidanternes effekt ved at binde metaller som f. eks. jern og kobber, som fremskynder harsknings- og bruningsprocessen. Samme kombinationsevne kendes fra nyopskårne avocadofrugter, hvor skærefladen pensles med citronsaft for at hindre, at de bliver brune.Tilladt tilsætningsstof i danske økologiske produkter.
E-331TrinatriumcitratAn,Sm,SuE-nr. 331. Udvindes af citronsyre hvor citrater er betegnelse for saltene. (se citronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Desuden forstærker de antioxidanternes effekt ved at binde metaller som f. eks. jern og kobber, som fremskynder harsknings- og bruningsprocessen. Samme kombinationsevne kendes fra nyopskårne avocadofrugter, hvor skærefladen pensles med citronsaft for at hindre, at de bliver brune.Tilladt tilsætningsstof i danske økologiske produkter.
E-332MonokaliumcitratAn,Sm,SuE-nr. 332. Udvindes af citronsyre hvor citrater er betegnelse for saltene. (se citronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Desuden forstærker de antioxidanternes effekt ved at binde metaller som f. eks. jern og kobber, som fremskynder harsknings- og bruningsprocessen. Samme kombinationsevne kendes fra nyopskårne avocadofrugter, hvor skærefladen pensles med citronsaft for at hindre, at de bliver brune.
E-332TrikaliumcitratAn,Sm,SuE-nr. 332. Udvindes af citronsyre hvor citrater er betegnelse for saltene. (se citronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Desuden forstærker de antioxidanternes effekt ved at binde metaller som f. eks. jern og kobber, som fremskynder harsknings- og bruningsprocessen. Samme kombinationsevne kendes fra nyopskårne avocadofrugter, hvor skærefladen pensles med citronsaft for at hindre, at de bliver brune.
E-333MonocalciumcitratAn,Sm,SuE-nr. 333. Udvindes af citronsyre hvor citrater er betegnelse for saltene. (se citronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Desuden forstærker de antioxidanternes effekt ved at binde metaller som f. eks. jern og kobber, som fremskynder harsknings- og bruningsprocessen. Samme kombinationsevne kendes fra nyopskårne avocadofrugter, hvor skærefladen pensles med citronsaft for at hindre, at de bliver brune.
E-333DicalciumcitratAn,Sm,SuE-nr. 333. Udvindes af citronsyre hvor citrater er betegnelse for saltene. (se citronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Desuden forstærker de antioxidanternes effekt ved at binde metaller som f. eks. jern og kobber, som fremskynder harsknings- og bruningsprocessen. Samme kombinationsevne kendes fra nyopskårne avocadofrugter, hvor skærefladen pensles med citronsaft for at hindre, at de bliver brune.
E-333TricalciumcitratAn,Sm,SuE-nr. 333. Udvindes af citronsyre hvor citrater er betegnelse for saltene. (se citronsyre E 330) Surhedsregulerende midler. Desuden forstærker de antioxidanternes effekt ved at binde metaller som f. eks. jern og kobber, som fremskynder harsknings- og bruningsprocessen. Samme kombinationsevne kendes fra nyopskårne avocadofrugter, hvor skærefladen pensles med citronsaft for at hindre, at de bliver brune.
E-334VinsyreAn,H,SuE-nr. 334. Surhedsregulerende middel. Forekommer naturligt i vindruer. Udvindes som et biprodukt ved vinfremstilling.Det anvendes til at give saft, marmelade og vin en ekstra syrlig smag, for eksempel til hyldeblomstsaft m.m.Fremmer også antioxidanternes virkning, så harskning og brunfarvning mindskes.
E-335MononatriumtartratAn,H,SuE-nr. 335. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-335DinatriumtartratAn,H,SuE-nr. 335. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-336MonokaliumtartratAn,H,SuE-nr. 336. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-336DikaliumtartratAn,H,SuE-nr. 336. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-337NatriumkaliumtartratAn,H,SuE-nr. 337. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-338PhosphorsyreAn,Ko,SuE-nr. 338. Produkt med mange egenskaber. Bruges blandt andet til at give cola syrlig smag. Har også konserverende effekt. Fremstilles ud fra naturligt forekommende mineraler. Fosfor er et livsnødvendigt mineral.
E-339MononatriumphosphatAn,O,Su
E-339DinatriumphosphatAn,O,Su
E-339TrinatriumphosphatAn,O,Su
E-340MonokaliumphosphatAn,O,Su
E-340DikaliumphosphatAn,O,Su
E-340TrikaliumphosphatAn,O,Su
E-341MonocalciumphosphatAn,H,O,SuE-nr. 341. Salte fra de naturligt forekomne mineraler i phosphorsyre. Phosphater forekommer overalt i naturen, og er en livsnødvendighed for både dyr og planter. Phosphorforbindelser bruges i næsten alle industrielt forarbejdede levnedsmidler. I pulverprodukter virker det som antiklumpningsmiddel. Anvendes som surhedsregulerende middel ved ostefremstilling, og tilsættes sodavand (cola) for at opnå en syrlig smag.
E-341DicalciumphosphatA,An,O,SuE-nr. 341. Salte fra de naturligt forekomne mineraler i phosphorsyre. Phosphater forekommer overalt i naturen, og er en livsnødvendighed for både dyr og planter. Phosphorforbindelser bruges i næsten alle industrielt forarbejdede levnedsmidler. I pulverprodukter virker det som antiklumpningsmiddel. Anvendes som surhedsregulerende middel ved ostefremstilling, og tilsættes sodavand (cola) for at opnå en syrlig smag.
E-341TricalciumphosphatA,An,O,SuE-nr. 341. Salte fra de naturligt forekomne mineraler i phosphorsyre.Phosphater forekommer overalt i naturen, og er en livsnødvendighed for både dyr og planter. Phosphorforbindelser bruges i næsten alle industrielt forarbejdede levnedsmidler. I pulverprodukter virker det som antiklumpningsmiddel. Anvendes som surhedsregulerende middel ved ostefremstilling, og tilsættes sodavand (cola) for at opnå en syrlig smag.
E-343MonomagnesiumphosphatK
E-343DimagnesiumphosphatK
E-350NatriummalatAn,SuE-nr. 350. Surhedsregulerende middel, der fremstilles ud fra æbelsyre.
E-350NatriumhydrogenmalatAn,Su
E-351KaliummalatAn,Su
E-352CalciummalatAn,Su
E-352CalciumhydrogenmalatAn,Su
E-353MetavinsyreAn,SuE-nr. 353. Tilsætningsstof til vin, for at undgå bundfald. Fremstilles af vinsyre.
E-354CalciumtartratAn,SuE-nr. 354. Se Vinsyre (E-nr. 334).
E-355AdipinsyreSuE-nr. 355. Syntetisk fremstillet surhedsregulerende middel. (Har også antioxidant-effekt).
E-356NatriumadipatSu
E-357KaliumadipatSu
E-363RavsyreSuE-nr. 363. Naturligt forekommende surhedsregulerende middel. Findes i broccoli, rabarber, asparges og ost.
E-380TriammoniumcitratAn,Su
E-385Calciumdinatriumethylendiamintetraacetat (Calciumdinatrium-EDTA)An,K
>

OPLØSNING AF DEN SØDE TAND!

Fortykningsmidler, emulgatorer og stabilatorer

Fortykningsmidler bruges almindeligvis i supper eller saucer. Emulgatorer hjælper med at holde olieholdige stoffer og vandige stoffer blandet, såsom mayonnaise. Uden emulgatorer kan den olieagtige og vandige del adskilles, som set med vinaigrettes.

NummerNavnFunktioner
E-400AlginsyreKE-nr. 400. Stabilisator og fortykningsmiddel. Fremstilles af tang. Bruges især til is, marmelade og desserter.
E-401NatriumalginatKE-nr. 401. Algin, der er et kulhydrat, udgør en vigtig del af cellevæggen i tang. Flere tangarter indeholder fra 15 - 40% algin. Ud fra algin fremstilles natriumalgin og alginsyre. Benyttes som stabilisator, emulgatorer samt fortyknings-/geleringsmiddel.
E-402KaliumalginatKE-nr. 402. Stabilisator og fortykningsmiddel. Fremstilles af tang. Bruges især til is, marmelade og desserter.
E-403AmmoniumalginatKE-nr. 403. Stabilisator og fortykningsmiddel. Fremstilles af tang. Bruges især til is, marmelade og desserter.
E-404CalciumalginatKE-nr. 404. Stabilisator og fortykningsmiddel. Fremstilles af tang. Bruges især til is, marmelade og desserter.
E-405PropylenglycolalginatKE-nr. 405. Stabilisator (til skum i øl) og emulgator (til dressinger). Fremstilles af algin og propylenglycol.
E-406AgarKE-nr. 406. Naturligt forekommende fortykningsmiddel og stabilisator. Udvindes af tang. Se også agar-agar.Tilladt tilsætningsstof i danske økologiske produkter.
E-407CarrageenanKE-nr. 407. Et kulhydrat der udvindes af en særlig rødtang. Navnet kommer fra den irske havneby Carragheen. Man har i Irland i århundrede brugt Carrageenan i buddinger, hvor det også kaldes
E-407aForarbejdet Eucheuma-tangKE-nr. 407a. Stoffet minder om og bruges som caarageenan. Det udvindes også på samme måde (fra tang), men er ikke helt så udviklet som caarageenan.
E-410JohannesbrødkernemelKE 410 bruges som stabilisator og fortykningsmiddel. Indgår i desserter, fiskevarer grøntkonserves, kryddersaucer og spædbørnemad. Tilladt tilsætningsstof i danske økologiske produkter.
E-412GuargummiKE-nr. 412. Kulhydrat der udvindes af frøene fra Guarplanten, der meget ligner bælgplanten soya. (bruges også som kvægfoder).Anvendes i levnedsmidler som fortykningsmiddel og stabilisator (til is, ketchup, salater ol.)Tilladt tilsætningsstof i danske økologiske produkter.
E-413TraganthKE-nr. 413. Stabilisator og fortykningsmiddel til salatdressinger, ketchup og lignende. Fremstilles af Astragalus-planten, der er småbuske der gror i bjergområder i blandt andet i Tyrkiet og Iran.
E-414Arabisk gummi (Akaciegummi)K(Arabisk gummi) E-nr. 414. Vegetabilsk gummi. Bruges som stabilisator og fortykningsmiddel især til slik. Udvindes af akacietræer.
E-415XanthangummiKE-nr. 415. Industrielt fremstillet stabilisator og fortykningsmiddel. Anvendes især til kryddersaucer og salatdressing.
E-416KarayagummiKE-nr. 416. Stabilisator fremstillet af det tørrede harpiks fra det buskagtige træ: Sterculia urens.
E-417TaragummiKE-nr. 417. Stabilisator og fortykningsmiddel. Udvindes af frøene fra planten Caesalpinea spinosa. Anvendes mest til is, saucer og dressinger.
E-418GellangummiKE-nr. 418. Industrielt fremstillet stabilisator og fortykningsmiddel.
E-420SorbitolK,SøE-nr. 420. Stabilisator og sødestof (Glucitol). Forekommer naturligt, men fremstilles ved kemisk behandling af stivelse.
E-420SorbitolsirupK,SøE-nr. 420. Stabilisator og sødestof (Glucitol). Forekommer naturligt, men fremstilles ved kemisk behandling af stivelse.
E-421MannitolK,SøE-nr. 421. Konsistens og sødestof der forekommer naturligt i manna. Har i større mængder afførende effekt.
E-421MannitolK,SøE-nr. 421. Konsistens og sødestof der forekommer naturligt i manna. Har i større mængder afførende effekt.
E-422GlycerolKE-nr. 422. Konsistensmiddel, der fremstilles af animalsk eller vegetabilsk fedt. Er ikke godkendt som sødestof selv om det har sødende virkning.
E-425KonjacgummiKE-nr. 425. Naturligt forekommende stabilisator og fortykningsmiddel.
E-425KonjacglucomannanK
E-431Polyoxyethylen(40)stearatK
E-432Polyoxyethylen(20)sorbitanmonolaurat (Polysorbat 20)K
E-433Polyoxyethylen(20)sorbitanmonooleat (Polysorbat 80)K
E-434Polyoxyethylen(20)sorbitanmonopalmitat (Polysorbat 40)K
E-435Polyoxyethylen(20)sorbitanmonostearat (Polysorbat 60)K
E-436Polyoxyethylen(20)sorbitantristearat (Polysorbat 65)K
E-440PectinKE-nr. 440. Pektin er et kulhydrat, der forekommer i mange frugter og grønsager, hvor det styrker cellevæggene. Når frugt modner og bliver blød, er det blandt andet fordi pektinen nedbrydes. Som tilsætningsstof fremstilles det ud fra citron eller appelsinskaller, der indeholder 30% pektin. Efter udtrækning, opkoncentrering og tørring fås et fint pulver. Af pektin fås ved kemisk behandling amideret pektin. Pektin benyttes som fortykningsmiddel (geleringsmiddel). Pektin danner nemt geléer i sure levnedsmidler med højt sukkerindhold.Tilladt tilsætningsstof i danske økologiske produkter.
E-440Amideret pectinKE-nr. 440. Pektin er et kulhydrat, der forekommer i mange frugter og grønsager, hvor det styrker cellevæggene. Når frugt modner og bliver blød, er det blandt andet fordi pektinen nedbrydes. Som tilsætningsstof fremstilles det ud fra citron eller appelsinskaller, der indeholder 30% pektin. Efter udtrækning, opkoncentrering og tørring fås et fint pulver. Af pektin fås ved kemisk behandling amideret pektin. Pektin benyttes som fortykningsmiddel (geleringsmiddel). Pektin danner nemt geléer i sure levnedsmidler med højt sukkerindhold.
E-442AmmoniumphosphatiderKE-nr. 442. Stabilisator og emulgator fremstillet industriel (af blandt andet rapsfrø). Bruges primært i chokolade.
E-444SaccharoseacetatisobutyratKE-nr. 444. Industrielt fremstillet stof, der anvendes til at holde væsker klare og homogene.
E-445Glycerolestere af fyrreharpiksKE-nr. 445. Fremstilles syntetisk ud fra fyrreharpiks og glycerol. Anvendes til at
E-450DinatriumdiphosphatK,H,SmE-nr. 450. Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand. Var tidligere forbudt i Sverige på grund af vildledning (er nu tilladt).
E-450TrinatriumdiphosphatK,H,SmE-nr. 450. Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttest som stabilsator i kød og fisk til at binde vand.
E-450TetranatriumdiphosphatK,H,SmE-nr. 450. Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand.
E-450TetrakaliumdiphosphatK,H,SmE-nr. 450. Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand.
E-450DicalciumdiphosphatK,H,SmE-nr. 450. Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttest som stabilsator i kød og fisk til at binde vand.
E-450MonocalciumdiphosphatK,H,SmE-nr. 450. Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand. Var tidligere forbudt i Sverige på grund af vildledning (er nu tilladt).
E-451PentanatriumtriphosphatKE-nr. 450. Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand.
E-451PentakaliumtriphosphatKE-nr. 450. Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand.
E-452NatriumpolyphosphaterKE-nr. 450. Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand.
E-452KaliumpolyphosphaterKE-nr. 450. Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand. Var tidligere forbudt i Sverige på grund af vildledning (er nu tilladt).
E-452NatriumcalciumpolyphosphaterKE-nr. 450. Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand.
E-452CalciumpolyphosphaterKE-nr. 450. Fremstilles ud fra fosforsyre. Benyttes som stabilsator i kød og fisk til at binde vand. Var tidligere forbudt i Sverige på grund af vildledning (er nu tilladt).
E-459ß-cyclodextrinM,S
E-460Mikrokrystallinsk celluloseKE-nr. 460. Stabilisator og fortykningsmiddel. Findes naturligt i plantefibre.
E-460CellulosepulverKE-nr. 460. Stabilisator og fortykningsmiddel. Findes naturligt i plantefibre.
E-461MethylcelluloseKE-nr. 461. Stabilisator og fortykningsmiddel. Fremstilles ud fra cellulose, der findes naturligt i plantefibre
E-463HydroxypropylcelluloseKE-nr. 463. Stabilisator og fortykningsmiddel. Fremstilles ud fra cellulose, der findes naturligt i plantefibre
E-464HydroxypropylmethylcelluloseKE-nr. 464. Stabilisator og fortykningsmiddel. Fremstilles ud fra cellulose, der findes naturligt i plantefibre
E-465MethylethylcelluloseKE-nr. 465. Stabilisator og fortykningsmiddel. Fremstilles ud fra cellulose, der findes naturligt i plantefibre.
E-466CarboxymethylcelluloseKE-nr. 466 Stabilisator og fortykningsmiddel. Fremstilles ud fra cellulose, der findes naturligt i plantefibre
E-466NatriumcarboxymethylcelluloseKE-nr. 466. Stabilisator og fortykningsmiddel. Fremstilles ud fra cellulose, der findes naturligt i plantefibre
E-468Tværbunden natriumcarboxymethylcelluloseKE-nr. 468. Fremstillet ud fra cellulose. Får tabletter til at bruse op og opløses hurtigt, når de kommer i vand.
E-469Enzymatisk hydrolyseret carboxymethylcelluloseKE-nr. 469. Fremstilles ud fra cellulose, der findes i plantefiber. Bruges som stabilisator og emulgator.
E-470aNatrium-, kalium- og calciumsalte af fedtsyrerK
E-470bMagnesiumsalte af fedtsyrerK
E-471Mono- og diglycerider af fedtsyrerK
E-472aEddikesyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrerK
E-472bMælkesyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrerK
E-472cCitronsyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrerK
E-472dVinsyreestere af mono- og diglycerider af fedtsyrerK
E-472eMono- og diacetylvinsyreestere af mono- og diglycerider fedtsyrerK
E-472fBlandede eddike- og vinsyreestere afmono- og diglycerider af fedtsyrerK
E-473Saccharoseestere af fedtsyrerK
E-474Saccharoseestere i blanding med mono- og diglycerider af fedtsyrerK
E-475Polyglycerolestere af fedtsyrerK
E-476PolyglycerolpolyricinoleatK
E-477Propylenglycolestere af fedtsyrerK
E-479bTermisk oxideret sojaolie omsat med mono- og diglycerider af fedsyrerK
E-481NatriumstearoyllactylatKE-nr. 481. Fremstilles ud fra mælkesyre og stearinsyre og bruges om stabilisator eller emulgator.
E-482CalciumstearoyllactylatKE-nr. 482. Fremstilles ud fra mælkesyre og stearinsyre og bruges om stabilisator eller emulgator.
E-483StearyltartratKE-nr. 483. Stof med bageforbedrende effekt, der fremstilles syntetisk ud fra stearinsyre og vinsyre.
E-491SorbitanmonostearatKE-nr. 491. Emulgator og stabilisator fremstillet ud fra sorbitol og spiselige fedtsyrer.
E-492SorbitantristearatKE-nr. 492. Emulgator og stabilisator fremstillet ud fra sorbitol og spiselige fedtsyrer.
E-493SorbitanmonolauratKE-nr. 493. Emulgator og stabilisator fremstillet ud fra sorbitol og spiselige fedtsyrer.
E-494SorbitanmonooleatKE-nr. 494. Emulgator og stabilisator fremstillet ud fra sorbitol og spiselige fedtsyrer.
E-495SorbitanmonopalmitatKE-nr. 495. Emulgator og stabilisator fremstillet ud fra sorbitol og spiselige fedtsyrer.

LUFT, INGEN KLUMPNING OG SURHED!

Surhedsregulatorer og antiklumpningsmidler

Natriumhydrogencarbonat (E500), der almindeligvis kaldes bagepulver eller bicarb soda, regulerer surhedsgrad.

NummerNavnFunktioner
E-500NatriumcarbonatH,SuE-nr. 500. (soda) Hæve- og surhedsregulerende middel. Fremstilles af kogesalt og kuldioxid.
E-500NatriumhydrogencarbonatH,SuE-nr. 500. (Natron, tvekulsurt natron). Fremstilles ud fra kogesalt og kuldioxid. Bruges som surhedsregulerende middel og som bagepulver.
E-500NatriumsesquicarbonatH,SuE-nr. 500. Blandingsstof mellem natriumcarbonat og natriumhydrogencarbonat. Surhedsregulerende middel.
E-501KaliumcarbonatH,Su(Potaske) E-nr. 501. Hævemiddel som findes naturligt, men fremstilles syntetisk.
E-501KaliumhydrogencarbonatH,SuE-nr. 501. Hævemiddel som findes naturligt, men fremstilles syntetisk.
E-503AmmoniumcarbonatH(Hjortetaksalt) E-nr. 503. Hævemiddel fremstillet af ammoniak og kuldioxid.
E-503AmmoniumhydrogencarbonatHE-nr. 503. Hævemiddel fremstillet af ammoniak og kuldioxid.
E-504MagnesiumcarbonatA,SuE-nr. 504. Naturligt forekommende surhedsregulerende middel.
E-504Magnesiumhydroxidcarbonat (Magnesiumhydrogencarbonat)Su
E-507SaltsyreSuE-nr. 507. Naturlig syre, der bruges surhedsregulerende. Fremstilles kemisk.
E-508KaliumchloridSuE-nr. 508. Naturligt forekommende stof, der anvendes i stedet for almindeligt salt.
E-509CalciumchloridSuE-nr. 509. Erstatning eller supplement til kogesalt. Kendes også som vejsalt.
E-510Ammoniumchlorid (Salmiak) E-nr. 510. Giver den typiske salmiaksmag. Fremstilles industrielt.
E-511MagnesiumchloridSuE-nr. 511. Bruges til at påvirke vandkvaliteten i øl og sodavand. Fremstilles industrielt.
E-512StannochloridKE-nr. 512. Stabiliserer farven i asparges.
E-513SvovlsyreSuE-nr. 513. Surhedsregulerende middel. Fremstilles kemisk.
E-514NatriumsulfatSuE-nr. 514. Salt af svovlsyre. Forekommer naturligt i mineral og havvand. Bruges til justering af mineralvand og til afføringsmiddel
E-514NatriumhydrogensulfatSuE-nr. 514. Salt af svovlsyre. Forekommer naturligt i mineral og havvand. Bruges til justering af mineralvand.
E-515KaliumsulfatSuE-nr. 515. Salt af svovlsyre. Bruges til justering af mineralvand.
E-515KaliumhydrogensulfatSuE-nr. 515. Salt af svovlsyre. Bruges til justering af mineralvand.
E-516CalciumsulfatA,K,Su(Gips) E-nr. 516. Næringssalt til gær. Vandjustering til øl og sodavand. Fyldstof til tabletter.
E-520AluminiumsulfatKE-nr. 520. Fremstilles af aluminium og svovlsyre. Bruges som stabilisator af æggehvider og kandiserede frugter/grøntsager
E-521AluminiumnatriumsulfatKE-nr. 521. Fremstilles af aluminium og svovlsyre. Bruges som stabilisator af æggehvider og kandiserede frugter/grøntsager.
E-522AluminiumkaliumsulfatKE-nr. 522. Fremstilles af aluminium og svovlsyre. Bruges som stabilisator af æggehvider og kandiserede frugter/grøntsager.
E-523AluminiumammoniumsulfatKE-nr. 523. Fremstilles af aluminium, ammoniak og svovlsyre. Bruges som stabilisator af æggehvider og kandiserede frugter/grøntsager
E-524NatriumhydroxidSuE-nr. 524. (Kaustisk soda, ætsnatron). Bruges til neutralisering af syre. Er i koncentreret form stærkt ætsende, men vil i levnedsmidler forekomme meget stærkt fortyndet.
E-525KaliumhydroxidSuE-nr. 525. (ætskali). Bruges til neutralisering af syre. Er i koncentreret form stærkt ætsende, men vil i levnedsmidler forekomme meget stærkt fortyndet.
E-526CalciumhydroxidSuE-nr. 526. (Læsket kalk). Bruges i stærkt fortyndet form til justering af kalkindholdet i vand (til for eksempel øl).
E-527AmmoniumhydroxidSuE-nr. 527. (Salmiakspiritus). Bruges til neutralisering af syrer i stærkt fortyndet form.
E-528MagnesiumhydroxidSuE-nr. 528. Base og tablethjælpestof. Magnesiumoxid (E-nr. 530 ) har samme funktion. Fremstilles industrielt.
E-529CalciumoxidSuE-nr. 529. Base (surhedssænkende middel). Fremstilles ud fra kalk.
E-530MagnesiumoxidSu(Brændt magnesia) E-nr. 530. Base og tablethjælpestof. Magnesiumhydroxid (E-nr. 528 ) har samme funktion. Fremstilles industrielt.
E-535NatriumferrocyanidAE-nr. 535. Syntetisk fremstillet antiklumpningsmiddel (til salt).
E-536KaliumferrocyanidAE-nr. 536. Syntetisk fremstillet antiklumpningsmiddel (til salt).
E-538CalciumferrocyanidAE-nr. 538. Syntetisk fremstillet antiklumpningsmiddel (til salt).
E-541Natriumaluminiumphosphat, surtHE-nr. 541. Industrielt fremstillet hævemiddel. Benyttes især til
E-551SiliciumdioxidA,K(Kiselsyre) E-nr. 551. Naturligt forekommende, industrielt fremstillet antiklumpningsmiddel og tablethjælpestof.
E-552CalciumsilikatA,KE-nr. 552. Naturligt forekommende antiklumpningsmiddel og tablethjælpestof.
E-553MagnesiumsilikatA,KE-nr. 553.
E-553MagnesiumtrisilikatA,KE-nr. 553. Syntetisk talkum, mineral der forekommer i naturen. Anvendes om antiklumpningsmiddel og tablethjælpestof.
E-553TalkumA,K,OE-nr. 553. Naturligt forekommende mineral bestående af magnesiumsilikat. Bruges som antiklumpningsmiddel, tablethjælpestof og slipmiddel.
E-554NatriumaluminiumsilikatA,KE-nr. 554. Salt af kiselsyre, der forekommer naturligt i de mineraler, der kaldes zeolitter. Bruges til antiklumpningsmiddel og tablethjælpestof
E-555KaliumaluminiumsilikatA,KE-nr. 555. Salt af kiselsyre, der forekommer naturligt i de mineraler, der kaldes zeolitter. Bruges til antiklumpningsmiddel og tablethjælpestof.
E-556CalciumaluminiumsilikatA,KE-nr. 556. Salt af kiselsyre, der forekommer naturligt i de mineraler, der kaldes zeolitter. Bruges til antiklumpningsmiddel og tablethjælpestof.
E-559Aluminiumsilikat (Kaolin)A(Kaolin) E-nr. 559. Naturligt forekommende antiklumpningsmiddel.
E-570FedtsyrerA,KE-nr. 570. Fedtsyrerne er hovedbestanddelen af fedtet. Fedtsyrernes egenskaber afhænger af den kemiske mætningsgrad, kædelængde og type af dobbeltbinding. De kan opdeles i mættede, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer, og de fleste kan dannes i kroppen. Dog kan man ikke danne de essentielle fedtsyrer, n-3 (udtales
E-574GluconsyreH,SuE-nr. 574. Naturligt forekommende stof, der blandt andet opstår, når kroppen forbrænder glucose (sukker). Bruges til hævemiddel og surhedsregulering samt til farvestabilisering af kødvarer.
E-575Glucono-delta-lactonH,Su
E-576NatriumgluconatH,Su
E-577KaliumgluconatH,Su
E-578CalciumgluconatH,SuE-nr. 579. Jernsalt fremstillet af gluconsyre. Bruges til sortfarvning af oliven. Ferrolactat (E-nr. 585) har samme funktion.
E-579FerrogluconatKE-nr. 579. Jernsalt fremstillet af gluconsyre. Bruges til sortfarvning af oliven. Ferrolactat (E-nr. 585) har samme funktion.
E-585FerrolactatK

STØRRE SMAG

Smagsforstærkerer

Smagsforstærkere inkluderer mononatriumglutamat (E621) eller MSG.

NummerNavnFunktioner
E-620GlutaminsyreS(Det tredie krydderi) E-nr. 620. Smagsforstærkende stof. Aminosyre (protein-del), der forekommer i næsten alle grøntsager samt hvede og soya. Oprindeligt udvundet af tang. Fremstilles nu af hvede, soya eller specielle bakterier.
E-621MononatriumglutaminatSE-nr. 621. Det tredie krydderi er industrielt fremstillet (natriumglutaminat). Det fremhæver de smagsstoffer der findes i en given ret. Det bruges ofte til at give smag på leverpostej, kinesiske supper, og kødpålæg. Det 3. krydderi kan anvendes som erstatning for salt.
E-622MonokaliumglutaminatS
E-623CalciumdiglutaminatS
E-624MonoammoniumglutaminatS
E-625MagnesiumdiglutaminatS
E-626GuanylsyreSE-nr. 626. Smagsforstærkende stof, der uden selv at have smag kan forstærke smagen af proteinholdige levnedsmidler - især kød og fisk.Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddele af mange levnedsmidler, for eksempel kød. Fremstilles ud fra gærekstrakt eller syntetisk.
E-627DinatriumguanylatSE-nr. 627. Smagsforstærkende stof, der uden selv at have smag kan forstærke smagen af proteinholdige levnedsmidler - især kød og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddele af mange levnedsmidler, for eksempel kød. Fremstilles ud fra gærekstrakt eller syntetisk.
E-628DikaliumguanylatSE-nr. 628. Smagsforstærkende stof, der uden selv at have smag kan forstærke smagen af proteinholdige levnedsmidler - især kød og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddele af mange levnedsmidler, for eksempel kød. Fremstilles ud fra gærekstrakt eller syntetisk.
E-629CalciumguanylatSE-nr. 629. Smagsforstærkende stof, der uden selv at have smag kan forstærke smagen af proteinholdige levnedsmidler - især kød og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddele af mange levnedsmidler, for eksempel kød. Fremstilles ud fra gærekstrakt eller syntetisk.
E-630InosinsyreSE-nr. 630. Smagsforstærkende stof, der uden selv at have smag kan forstærke smagen af proteinholdige levnedsmidler - især kød og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddele af mange levnedsmidler, for eksempel kød. Fremstilles ud fra gærekstrakt eller syntetisk.
E-631DinatriuminosinatSE-nr. 631. Smagsforstærkende stof, der uden selv at have smag kan forstærke smagen af proteinholdige levnedsmidler - især kød og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddele af mange levnedsmidler, for eksempel kød. Fremstilles ud fra gærekstrakt eller syntetisk.
E-632DikaliuminosinatSE-nr. 632. Smagsforstærkende stof, der uden selv at have smag kan forstærke smagen af proteinholdige levnedsmidler - især kød og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddele af mange levnedsmidler, for eksempel kød. Fremstilles ud fra gærekstrakt eller syntetisk.
E-633CalciuminosinatSE-nr. 633. Smagsforstærkende stof, der uden selv at have smag kan forstærke smagen af proteinholdige levnedsmidler - især kød og fisk. Guanylsyre og inosinsyre er naturlige bestanddele af mange levnedsmidler, for eksempel kød. Fremstilles ud fra gærekstrakt eller syntetisk.
E-634Calcium-5’-ribonucleotiderS
E-635Dinatrium-5’-ribonucleotiderS
E-640GlycinSE-nr. 640. Smagsforstærkende og surhedsregulerende stof, der er en naturlig bestanddel af levnedsmidler.
E-640NatriumglycinatS

SØD SKUM OG GAS

Overfladebehandlingsmidler – gasarter, sødestoffer


Ikke brugt ifm. tilsætningsstoffer i mad. Sødemidler, skumningsmidler og de gasser, der anvendes til emballering af fødevarer, såsom nitrogengas (E941). Dette bruges i de fleste kartoffelchipemballage, da det forhindrer dem i at oxidere.

NummerNavnFunktioner
E-900DimethylpolysiloxanSkE-nr. 900. Skumdæmpningsmiddel, der fremstilles ud fra kvarts-sand. (strandsand).
E-901Bivoks, hvidt og gultOE-nr. 901. Overfladebehandlingsmiddel til for eksempel slik og tabletter.
E-902CandelillavoksOE-nr. 902. Overfladebehandlingsmiddel, der udvindes af træet Euphorbia antisyphilitica. Bruges også til skosværte og bonevoks.
E-903CarnaubavoksOE-nr. 903. Overfladebehandlingsmiddel. Findes på bladene af en brasilianske viftepalme (Copornica cerifera). Bruges til overfladebehandling af frugter og slik. Anvendes også til kosmetik.
E-904ShellakOE-nr. 904. Overfladebehandlingsmiddel udvundet af en orientalsk bladlus (Lakschadia eller lakskjoldlus). Giver en blank, pæn overflade. Bruges til slik, tabletter og frugt, især æbler.
E-905Mikrokrystallinsk voksOE-nr. 905. Overfladebehandlings- og smøremiddel, der udvindes af råolie.Paraffin bruges også som tyggegummibasis og til skorpen af oste.
E-912MontansyreestereOE-nr. 912. Overfladebehandlingsmiddel udvundet af bjergvoks. Må kun bruges til citrusfrugter, melon, avocado, ananas, mango og papaya.
E-914Oxideret polyethylenvoksOE-nr. 914. Syntetisk fremstillet overfladebehandlingsmiddel. Bruges også som base for tyggegummi.
E-920CysteinM(L-Cystein). E-nr. 920. Melbehandlingsmiddel. Cystein er en aminosyre (protein-del), der forekommer naturligt i maden.
E-927CarbamidK(Urinstof). E-nr. 927. Urinstof fremkommer som en del af stofskifteprocessen. Fremstilles syntetisk. Bruges som blødgørende middel i tyggegummi og markedsføres som carries-forebyggende (tandsygdom).
E-938ArgonKoE-nr. 938. Gas der anvendes ved “lufttæt” pakning. Bruges sammen med andre gasser.
E-939HeliumKoE-nr. 939. Gas der anvendes ved
E-941NitrogenD,Ko(Kvælstof) E-nr. 941. Gas der anvendes ved “lufttæt” pakning. Bruges sammen med andre gasser.Tilladt tilsætningsstof i danske økologiske produkter.
E-942DinitrogenoxidD(Kvælstofoverilte, lattergas). E-nr. 942. Drivmiddel til flødeskum på dåse.
E-948OxygenKo(Ilt) E-nr. 948. Pakkegas. Bruges i blandinger sammen med kvælstof og kuldioxid.Tilladt tilsætningsstof i danske økologiske produkter.
E-950Acesulfamkalium (Sunett). E-nr. 950. Syntetisk fremstillet sødestof. (kaloriefrit).
E-950AcesulfamkaliumS,Sø(Sunett). E-nr. 950. Syntetisk fremstillet sødestof. (kaloriefrit).
E-951AspartamS,Sø(Nutrasweet, Canderel). E-nr. 951. Syntetisk fremstillet sødestof. (kaloriefrit). Når man spiser aspartam, spaltes stoffet i tarmen til træsprit og 2 aminosyrer: phenylalanin og asparaginsyre. Aminosyrerne nedbrydes på naturlig vis, undtaget hos mennesker der lider af Føllings syge. Har man Føllings syge, mangler man evnen til at nedbryde phenylalanin, og skal undgå aspartam og phelylalanin- holdige fødevarer.
E-952Cyclaminsyre
E-952CalciumcyclamatE-nr. 952. Syntetisk fremstillet sødestof.
E-952Natriumcyclamat
E-953IsomaltE-nr. 953. Syntetisk fremstillet sødestof og konsistensmiddel.
E-954SaccharinE-nr. 954. Syntetisk fremstillet sødestof. (kaloriefrit).
E-954Calciumsaccharin
E-954Kaliumsaccharin
E-954Natriumsaccharin
E-957ThaumatinS,SøE-nr. 957. Et protein, der anvendes som sødestof. Udvindes af frugten fra en afrikansk plante kaldet Thaumatococcus danielii. Har meget
E-959NeohesperidindihydrochalconS,SøE-nr. 959. Sødestof udvundet af citrusfrugter. Bruges ikke enkeltstående som sødemiddel, da det har bismag.
E-965MaltitolK,SøE-nr. 965. Konsistens- og sødestof fremstillet ved kemisk behandling af stivelse.
E-965MaltitolsirupK,Sø
E-966LactitolK,SøE-nr. 966. Konsistens- og sødestof fremstillet ved modificering af mælkesukker.
E-967XylitolK,SøE-nr. 967. Hører under sødestoffer som hovedsageligt bliver brugt i industrien. Bruges i stedet for sukker. Xylitol adskiller sig fra de egentlige kunstige/syntetiske sødestoffer ved at være nært beslægtet med sukker i kemisk henseende. Produktet indeholder 2.4 kalorier pr. gram.Fremstilles ved kemisk behandling af træsukker.
E-999QuillaiaekstraktKE-nr. 999. Skummiddel fremstillet af kvillaja-bark.

Stivelse devirater

E-1103InvertaseKE-nr. 1103. Enzym, som udvindes af almindeligt gær.
E-1105LysozymKoE-nr. 1105. Enzym, der udvindes af æg (findes også i spyt).
E-1200PolydextroseKE-nr. 1200. Sukkererstatning (uden sødende effekt), der fremstilles syntetisk.
E-1201PolyvinylpyrrolidonK
E-1202PolyvinylpolypyrrolidonK

Yderlige tilsætningsstoffer

E-1404Oxideret stivelseK
E-1410MonostivelsephosphatK
E-1412DistivelsephosphatK
E-1413Phosphateret distivelsephosphatK
E-1414Acetyleret distivelsephosphatK
E-1420Acetyleret stivelseK
E-1422Acetyleret distivelseadipatK
E-1440HydroxypropylstivelseK
E-1442HydroxypropyldistivelsephosphatK
E-1450StivelsenatriumoctenylsuccinatK
E-1451Acetyleret oxideret stivelseK
E-1505TriethylcitratKE-nr. 1505. Syntetisk fremstillet stabilisator til æggehvider.
E-1518GlyceryltriacetatK(Triacetin). E-nr. 1518. Syntetisk fremstillet fugtighedsbevarende middel og bærestof.
E-1520GPropan-1 ,2-diol; propylene glycol

Se mere fra Fødevarestyrelsen

Kilde: Fødevarestyrelsen

Copyright: mad-og-drikke.dk